Jak vyrábíme

Naše keramika vzniká tradičními hrnčířskými postupy. Vše děláme ručně. Na kruhu si vytočíme výrobek, který pak následně obtáčíme, sušíme, dekorujeme, retušujeme, dekorujeme, přežahujeme, dekorujeme, glazujeme a nakonec vypálíme. Máte pocit, že pořád jenom dekorujeme? Ano je to tak. Některé dekory se dělají ještě před retušováním, některé po retušování a některé po přežahu. Pálíme na 1210 stupňů. Teplota je to celkem vysoká a díky tomu jsou naše výrobky vcelku odolné.  A  výpalem to nekončí. Všechno se pak také musí vyndat z pece, zkontrolovat, zbrousit všechny vadičky, ocenit, nafotit a nabídnout. V neposlední řadě také prodat.  
Keramika je zkrátka běh na dlouhou trať.
Pokud se chcete dozvědět víc, tak čtěte dál.

Slovníček pojmů:

Točení -točení v našem případě probíhá na elektrickém hrnčířském kruhu. Tomu předchází důkladné zpracování keramické hlíny. Jednoduše řečeno si uříznete kus hlíny z 10kg balíku a ten pořádně prohnětete, abyste vyhnali všechny vzduchové bubliny. Ty jsou při točení nežádoucí. Pak si připravíte jednotlivé kousky hlíny ve velikosti, která je potřebná pro daný výrobek. Pak už jen sednete za kruh a za chvilku máte hrubý tvar. Vypadá to jednoduše, ale jsou za tím roky praxe. Točířinu si musíte vysedět za kruhem.

Zavadání - po vytočení se musí nechat výrobek zavadnout. Výrobek nesmí být suchý, ale zároveň už musí být natolik tuhý, aby se nedeformoval. To je tak za den a výrobky se proto balí do igelitů, aby do druhého dne nepřeschly. Zavadnuté výrobky jsou připravené k obtáčení. To ale neznamená, že se na ně hned druhý den vrhnu. Někdy tam čekají na další proces i 14 dní, protože mezitím je potřeba glazovat, dekorovat, balit balíky, spravovat e-shop a spousta dalších činností. Všechno má zkrátka svůj čas.

Obtáčení - je to vlastně takové soustružení. Používají se na to speciální nástroje-očka. Při obtáčení dáváte výrobku konečný tvar a podední. To je ta nožička zespodu, na které je značka "em". Někteří keramici neobtáčí. Mně by se ale bez obtáčení ta věc prostě nelíbila. Neměla by tvar, který si představuju. Tvar je pro mě věc zásadní. Obtáčení je pro mě takovým dalším rukopisem hrnčíře a trvá asi stejně dlouho jako točení, někdy i déle. Když je výrobek zavadnutý a obtočený, tak děruju, důlkuju, mačkám. Zkrátka dělám všechny dekory, které se musí udělat za "měkka". A taky uchatím. Dělám hrnkům uši.

                                            DSC_2425            DSC_2424

 

Sušení - když je výrobek obtočený, první dekor udělaný, hrnek ouchacený, tak se výrobek suší. Nechám je na policích a oni si tam tak schnou. Sušení není dobré příliš urychlovat, ale upřímně ve většině dílen se urychluje. Já třeba dávám "naschlé" věci doschnout na pec nebo na topení.

Retušování - každá věc se po vysušení musí oretušovat. To znamená, že ty věci omyjete jak nádobí, akorát ta houba nesmí být tak mokrá. Spíš jen vlhká. A třeba u hrnků, kde jsou dírky, se musí seškrábat přebytečná hlína, která vylezla z dírek. Když máme oretušováno, tak dekorujeme. Modré tečky například. Při retušování občas padne nějaká věc za vlast, protože je to stadium, kdy je výrobek nejkřehčí. Třeba se může stát, že otečkujete celý hrnek a pak ho při manipulaci rozbijete. Nechtějte slyšet, co tam pak komu padá z úst... Na naši obranu ale musím říct, že to slovo jen proběhne, uleví a jede se dál. To je prostě keramika a my už si z toho těžkou hlavu neděláme. Jakmile máme oretušováno, otečkováno, zkontrolováno, tak do pece nakládáme přežah.  Všechny suché věci se musí  vložit do pece. Výrobky můžou být naskládané na sobě a je potřeba je skládat co nejefektivněji, ale zároveň opatrně, aby se nerozbily. 

Přežah - první výpal na 900 stupňů,  který většinou zapínáme na noc, protože při přežahu se uvolňují plyny, které nejsou moc příjemné... Takže v pondělí večer zapínáme a ve středu můžeme glazovat. Po přežahu výrobek získává potřebné vlastnosti pro některé druhy dekorování (namáčíme třeba uši do červené, kreslíme pruhy, chlupatíme kočky) a hlavně pro glazování. Namočením do glazury se nerozmočí a zároveň ještě dost prosakuje, takže rychle vysaje vodu z glazury. Glazura je prášek složený z nejrůznějších najemno namletých surovin rozmíchaný s vodou.  Postup je tedy následující: přežahnuté výrobky vyndáme z pece, dírky musíme nejdříve jednu po druhé zalít glazurou, pak dekorujeme a nakonec glazujeme. A protože jsou naše dekory schovány pod vrstvou glazury, tak jim nehrozí poškrábání a lze je tak bez problémů mýt v myčce.

Glazování  aneb dneska nakládáme "vostrej"- výrobek se velmi často pokrývá glazurou, která vytvoří na povrchu "skelný" povrch a tím keramika získává určité vlastnosti, stává se lépe omyvatelnou a také odolnější proti oťukávání. My glazujeme skoro všechno. Výrobek namočíme do glazury a poté musíme očistit místo, které se při výpalu dotýká plátu. Glazura se při výpalu taví a funguje jako lepidlo. Pokud bych tedy položila na plát něco neočištěného, tak to pak musím rozbít a plát následně zbrousit, aby se mi na plát zase něco nepřilepilo. Naglazované výrobky se musí do pece naskládat tak, aby se nedotýkaly jedna druhé.  Skládání do pece na tzv. "ostrý" výpal je tak trochu tetris, je potřeba to dělat co nejefektivněji a vyžaduje to čas. 

No... a čekáme. Jak to dopadne. Ve středu jsme naložili, ve čtvrtek nemusíme topit a v pátek vykládáme.  Je to jedna z mých nejoblíbenějších činností. Prohlížet si hotové výrobky je prostě radost, obzvlášť, když na ten výsledek čekáte tak dlouho. Někdy mě až mrzí, když se třeba něco prodá v podstatě hned jak se to vyndá a já nemám čas se tím dostatečně pokochat.

Následuje spousta dalších neméně podstatných více či méně oblíbených činností. Kontrola protékání a kazů, měření hrnků, počítání za kolik bylo v peci zboží (to je hrozně důležité, protože od toho se mi z velké části odvíjí cena výrobku), nalepení cedulek s cenami. Naaranžování do výlohy a do obchodu, focení, naskladnění do eshopu, postování na fb a ig, komunikace se zákazníkem, balení, odesílání (nevěřili byste, kolik času zabere zadávání adres a tištění štítků na balíky, mailování nebo třeba připomínání plateb za objednávky). No a na trhy se to taky musí nejdřív zabalit, pak se na těch trzích musí stát a nakonec se taky někdy musí jíst a odpočívat.

Na dobré jídlo a kávičku po obědě ale nezapomínáme. Teambuilding, spočívající v konzumaci jídla uvařeného pro všechny jedním z členů týmu, je důležitou součástí naší firemní kultůry!

Pokud jste dočetli až sem, tak vám možná došlo, proč ten Emí obchod není nabouchán spoustou nejrůznějšího zboží. Je to tak. Emí produkce je malá, poctivá, exkluzivní a hlavně limitovaná. Výrobky vznikají pomalu, pečlivě, s důrazem na etiku výroby. Nepoužívám žádné fixičky a barvičky do trouby nebo samotvrdnoucí hmoty. Nezaměstnávám děti, ani žádnou jinou "levnou pracovní sílu", nevozím levné komponenty bůhví odkud. Dělám poctivé řemeslo a vážím si práce druhých.

Moc děkuji za to, že si vážíte lidské práce. To je pro nás řemeslníky nejvíc.