Kvašení - Jak na to

 

Jak na kvašení zeleniny?

Článků o kvašení bylo napsáno spousta a tady je jeden, který je opravdu velmi podrobný a za mě ideální. Sepsala ho Eva na svých úžasných a co se kvašení týče vyčerpávajících stránkách https://superkvasaci.cz/

 

https://superkvasaci.cz/jediny-navod-ktery-potrebujete-k-vyrobe-pickles-rychle-kvasene-zeleniny/

 

V článku se mimojiné dozvíte i o problémech, které při kvašení mohou nastat:

Bělavá vrstva na povrchu – jedná se o neškodný křís, seberte ho lžičkou z povrchu nebo slijte. Příště se soustřeďte na lepší hygienu a všechnu zeleninu ponořenou pod hladinou.

Bílá, zelená nebo chlupatá plíseň na povrchu – v případě citlivosti na plísně celé pickles vyhoďte, jinak lze plíseň sebrat a odstranit a vše, co je pod tekutinou lze konzumovat (díky kyselému prostředí, které chrání zeleninu). Příště se soustřeďte na chladnější teplotu (hlavně v horkých letních dnech přemístěte pickles do chladnější místnosti), dobrou hygienu a aby všechna zelenina byla pod hladinou.

Pěna a bublinky – dobré znamení, fermentace probíhá správně.

Málo nebo žádná tekutina na povrchu – buď udělejte další pickles a část tekutiny použijte na zalití, anebo převařte vodu s troškou soli a vychladlou směsí zalijte a nechej dále kvasit. Příště přidejte větší množství šťavnaté zeleniny (mrkev, čínské zelí aj.), najemno strouhané jablíčko a velmi dobře promačkejte.

Plavající zelenina na hladině – odeberte ji a důkladněji pickles zatěžte.

Divná barva (tmavší vrstva), chuť, vůně nebo textura (slizká, měkká) – pokud je zasažena jen část pickles, odstraňte a zbytek by měl být v pořádku, pokud ne, vyhoďte. Příště se zaměřte na lepší hygienu, dostatečné množství soli, chladnější teplotu (24–26 °C) a dostatečné množství tekutiny a aby vše bylo pod hladinou.

 

Čištění kvašáku před každým použitím:
Asi nejspolehlivější metodou, jak kvašák důkladně vyčistit, je dát kvašák pomalu zahřát do trouby na 100 stupňů. Kvašák a všechny jeho části včetně tyčky vložíte do trouby, troubu zapnete na 100 stupňů a necháte teplotu vystoupat. Poté kvašák necháte při této teplotě cca dvacet minut a troubu vypnete. Pak počkáte až v troubě vychladne. Poté můžete kvašák naplnit a nechat kvasit.
Nebo můžete kvašák vyčistit horkou vodou s octem a tyčku vyvařit.