Jak vzniká keramika v Ema Mamisu
Cesta od kousku hlíny k dokonalému hrnku, misce nebo příborníku je delší, než si leckdo pomyslí. Vydejte se s námi na úžasnou cestu keramické tvorby Ema Mamisu...
1. ZPRACOVÁNÍ HLÍNY
Na začátku celé tvorby je náročná fyzická činnost, při které hnětením vyháníme vzduchové bubliny z hlíny.
Základní hnětení probíhá pomocí šnekového lisu, kterým proženeme větší kusy hlíny a pak manuálním zpracováním připravíme jednotlivé kusy k točení. Pro lepší přesnost si jednotlivé kusy většinou odvažujeme na váze.
2. TOČENÍ
Na kruhu vytvoříme základní tvar. Hlína je v tomto okamžiku velmi měkká a výrobek lze po sundání z kruhu velmi snadno zdeformovat a přijít tak o desítky minut práce. Při sundavání z kruhu musíme proto postupovat velmi opatrně, ostatně jako při všech fázích naší tvorby.
3. ZAVADÁNÍ
Výrobek necháme tzv. „zavadnout“ - nechá se zatuhnout do stavu, kdy s ním už můžeme bez problému dál pracovat. Většinou ho zabalíme do igelitu a necháme do druhého dne odstát.
4. OBTÁČENÍ
Když je výrobek dostatečně zavadnutý, můžeme jej obtočit. Používáme k tomu speciální kovové nástroje - očka, kterými dáme výrobku konečný tvar. Výrobek může dál schnout, a pokud je to hrnek, tak musíme ještě udělat průsvity a ucho - průsvity proděravíme speciálním šídlem.
5. UCHACENÍ
Z kousku hlíny uděláme váleček a z něj vytáheme ouško. To následně přilepíme k hrnku.
6. ZASYCHÁNÍ
Každý výrobek musí dostatečně uschnout, abychom se s ním mohli dál pracovat.
7. RETUŠOVÁNÍ
Výrobek musíme po uschnutí pořádně omýt vlhkou houbičkou a zamýt všechny nedokonalosti. Některé dekory děláme po retušování, třeba oblíbené modré tečkování.
8. PŘEŽAH
Ve chvíli, kdy máme dostatek uschnutých a oretušovaných výrobků, tak je naložíme do pece na první výpal, tzv. přežah. Ten se pálí na 900 stupňů a výrobek se tak připravuju ke glazování. Pálení probíhá cca 9 hodin a dalších cca 30 hodin musí pec chladnout.
9. GLAZOVÁNÍ
Po přežahu výrobek dekorujeme tzv. podglazurními barvami. U hrnků také musíme před samotným glazováním zalít dírky glazurou. Když jsou dírky zaglazované a dekor dokončený, tak výrobek naglazujeme vrstvou transparentní glazury.
10. VYPÁLENÍ
Naglazované výrobky musíme očistit od glazury v místech, kde se dotýkají plátu, aby se nepřilepily. Pak výrobky naskládáme do pece tak, aby se jeden nedotýkal druhého. Zapneme pec na 1230 stupňů. Pálí se cca 9 hodin a dalších cca 30 hodin musí pec opět chladnout.
11. DOKONČENÍ
Po výpalu výrobky z pece vyndáme, zkontrolujeme a hrnky změříme. Všem výrobkům vyleštíme dna, aby nebyla hrubá a neškrábala povrchy. Poté je oceníme a vložíme do obchodu i e-shopu. Pokud jde o nový výrobek, tak nás před vložením na e-shop ještě čekání focení.