Jak vzniká keramika v Ema Mamisu

Cesta od kousku hlíny k dokonalému hrnku, misce nebo příborníku je delší, než si leckdo pomyslí. Vydejte se s námi na úžasnou cestu keramické tvorby Ema Mamisu...


IMG_8572_1

1. ZPRACOVÁNÍ HLÍNY

Na začátku celé tvorby je náročná fyzická činnost, při které hnětením vyháníme vzduchové bubliny z hlíny.
Základní hnětení probíhá pomocí šnekového lisu, kterým proženeme větší kusy hlíny a pak manuálním zpracováním připravíme jednotlivé kusy k točení. Pro lepší přesnost si jednotlivé kusy většinou odvažujeme na váze.


IMG_8572_1

2. TOČENÍ

Na kruhu vytvoříme základní tvar. Hlína je v tomto okamžiku velmi měkká a výrobek lze po sundání z kruhu velmi snadno zdeformovat a přijít tak o desítky minut práce. Při sundavání z kruhu musíme proto postupovat velmi opatrně, ostatně jako při všech fázích naší tvorby.


IMG_8572_1

3. ZAVADÁNÍ

Výrobek necháme tzv. „zavadnout“ - nechá se zatuhnout do stavu, kdy s ním už můžeme bez problému dál pracovat. Většinou ho zabalíme do igelitu a necháme do druhého dne odstát.

 


IMG_8572_1

4. OBTÁČENÍ

Když je výrobek dostatečně zavadnutý, můžeme jej obtočit. Používáme k tomu speciální kovové nástroje - očka, kterými dáme výrobku konečný tvar. Výrobek může dál schnout, a pokud je to hrnek, tak musíme ještě udělat průsvity a ucho - průsvity proděravíme speciálním šídlem.


IMG_8572_1

5. UCHACENÍ

Z kousku hlíny uděláme váleček a z něj vytáheme ouško. To následně přilepíme k hrnku.

 


IMG_8572_1

6. ZASYCHÁNÍ

Každý výrobek musí dostatečně uschnout, abychom se s ním mohli dál pracovat.

 

 
IMG_8572_1

7. RETUŠOVÁNÍ

Výrobek musíme po uschnutí pořádně omýt vlhkou houbičkou a zamýt všechny nedokonalosti. Některé dekory děláme po retušování, třeba oblíbené modré tečkování.

 


 img_8572_1=

8. PŘEŽAH

Ve chvíli, kdy máme dostatek uschnutých a oretušovaných výrobků, tak je naložíme do pece na první výpal, tzv. přežah. Ten se pálí na 900 stupňů a výrobek se tak připravuju ke glazování. Pálení probíhá cca 9 hodin a dalších cca 30 hodin musí pec chladnout.

 


IMG_8572_1

9. GLAZOVÁNÍ

Po přežahu výrobek dekorujeme tzv. podglazurními barvami. U hrnků také musíme před samotným glazováním zalít dírky glazurou. Když jsou dírky zaglazované a dekor dokončený, tak výrobek naglazujeme vrstvou transparentní glazury.

 


IMG_8572_1

10. VYPÁLENÍ

Naglazované výrobky musíme očistit od glazury v místech, kde se dotýkají plátu, aby se nepřilepily. Pak výrobky naskládáme do pece tak, aby se jeden nedotýkal druhého. Zapneme pec na 1230 stupňů. Pálí se cca 9 hodin a dalších cca 30 hodin musí pec opět chladnout.

 


IMG_8572_1

11. DOKONČENÍ

Po výpalu výrobky z pece vyndáme, zkontrolujeme a hrnky změříme. Všem výrobkům vyleštíme dna, aby nebyla hrubá a neškrábala povrchy. Poté je oceníme a vložíme do obchodu i e-shopu. Pokud jde o nový výrobek, tak nás před vložením na e-shop ještě čekání focení.

 

 



Nakoukněte pod pokličku vzniku keramiky Ema Mamisu
 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení